Wermlands Skogsförråd köper enbart av privatpersoner.

Vi strävar efter att köpa in skogsmat av hög kvalitet. Det är ofta stor skillnad på att plocka till eget husbehov och plocka till försäljning. När du plockar till dig själv behöver inte hållbarheten vara längre än hem till köket, men plockar du för försäljning så bör hållbarheten och kvalitén vara mycket bättre än så! Läs gärna våra plockarinstruktioner innan du beger dig ut i skogen.

Under en säsong kan tillgång och efterfrågan variera enormt så du måste själv ta reda på vad som gäller för tiden. Längre ner på sidan kan du läsa om vilka arter vi köper för tillfället.

För mer information, kontakta oss.

Om det är kö vid inköpet så underlättar det för oss om du som ny leverantör skriver ner namn, adress, telefonnummer och personnummer (ej nödvändigt med de 4 sista siffrorna) på ett papper. Då går registreringen snabbt och smidigt. Är du registrerad sedan tidigare så tjänar vi några sekunder om du har ditt leverantörsnummer tillgängligt.

Bra att veta:
Hur mycket svamp och bär får jag sälja innan jag måste betala skatt?

Plockarinstruktioner & bonussystem

Plockarinstruktioner

Skär av foten direkt vid plockning och borsta hastigt av eventuellt löst sittande smuts.

Lägg svampen i korg eller ventilerad hink och ta sedan aldrig i den mer.

Ta inte i svampen mer än nödvändigt. Din hand håller, beroende på hur uppjagad du är, +20-32°. Detta påverkar inte svampen om du bara plockar upp den, skär av foten och lägger den i korgen/hinken. Men om du håller den mer än några sekunder, t.ex. om du är för noga med borstningen etc. så skapar du en inkörsport för förruttnelseprocessen. Kortare sagt: överdriv inte rensningen och

ta absolut inte in svampen i stugvärmen för ytterligare rensning.
Använd aldrig en kasse.

Den naturliga nedbrytningen hos svampen utvecklas dramatiskt. Det syns inte genast, med efter en ½ timme i en plastkasse vid +20° kan hållbarheten sänkas med flera veckor. Om du dessutom bär omkring på kassen i skogen så blir svampen oundvikligt klämd. Hela spänstiga svampar ger bästa pris.

Använd någon form av huv över korgen/hinken.

En avskuren plastsopsäck brukar fungera bra som ”huv” både på korg och hink. Den skyddar både mot regnvatten och nedfallande barr. Är det blött i markerna så är ”huven” också perfekt som knäskydd när man hittat mycket.

Låt aldrig svampen bli varm.

Parkera inte i solen. Hittar du en sval parkeringsplats så kanske temperaturen i bilen stannar runt 20° även en varm sommardag. Parkerar du i solen kan det bli frågan om 30-70°. 1 timmes resa för svampen i den heta bilen är OK om du ska hem och steka, men kör den inte till oss. Om du behöver lagra svampen några timmar, göm dem på en sval plats i skogen. Förvara dem inte i bilen!

Tvätta inte svampen. Undvik alltid vatten.

Skydda svampen mot vatten. Normalfuktig svamp är bästa handelsvaran i alla försäljningsled. Svamp som det rinner av måste vi torka med kylfläktar. Detta förkortar också hållbarhetstiden och därmed värdet. Om vi anser att din svamp måste torkas så betalar vi heller inte för den vikt som vi räknar med att tappa. Regnvatten kan vi skaffa billigare om vi nu skulle behöva det.

Sälj svampen så fort det går. Om du måste förvara den, tänk på förvaringsmiljön.

Vi kan inte förutse alla situationer och säga exakt hur du ska göra i alla lägen. Kan du med eget sunt förnuft och med lite hjälp av denna skrift, presentera något som vi gärna vill ha så lovar vi att det lönar sig i längden. Vi är fast beslutna att betala bra för den svamp som håller, för vårt ändamål, ”Rätt” kvalitet.

Bonussystem (OBS! tillfälligt ur bruk)

När din leverans är godkänd och invägd får du dagspriset kontant i handen. Vi ställer in din leverans på kyllager och inom 4 dagar ska den ha gått vidare till försäljning eller till förädling. När det sker så utför vi en definitiv klassning på din svamp. Om din leverans bedöms hålla en för våra kriterier hög kvalitet så noteras ett förslag till bonuspåslag ovanpå det redan utbetalade kilopriset. I nästa steg tas det hänsyn till aktuellt marknadsläge som också påverkar hur köpstarka vi är för dagen. Landar det hela i att vi har en bra förtjänst på din leverans så vill vi ha mer av din vara!! Det kommer du att förstå vid nästa leverans för i så fall så ligger ett bonussaldo och väntar på ditt leverantörskort, att utbetalas kontant vid första tillfälle. Observera att vi förbehåller oss rätten att makulera upplupen bonus som inte uthämtats efter 14 dgr. Främsta anledningen är att det med över 1000 leverantörer är bokföringsmässigt svårt att administrera historiska data (skulder).

På förekommen anledning vill vi poängtera att i kvalitetskriterierna för bonussättning tar vi också i någon mån hänsyn till din lojalitet. Faktum är att den som säljer till en illegal lågkostnadsorganisation bidrar till att förstöra den Svenska marknaden för skogssvamp, vilket över tid ger lägre priser i alla led, även för plockaren. Därmed ber vi om respekt för att vi vill fördela merparten av de bonusmedel vi förfogar över till de plockare som tar avstånd från svarthandeln.

Nytt för i år är också att vid varje tillfälle du kvitterar ut bonus så lämnar vi 15% rabatt på hela vårt butikssortiment ! En liten gardering bara; du har inte given rätt att få rabatten på ett högre köpbelopp än du har sålt bär eller svamp för. Rabatten kan heller inte kombineras med ev. andra erbjudanden.

Plockarpriser

Inköpspriser per kg   Vi reserverar oss för ändringar med kort varsel. We reserve the right to change at short notice.

Plockarinstruktioner Karl-Johan

*Svart färg = Alla orter

Grundpris Grundpremie Maxpremie
       
Blek taggsvamp 25  90
Blomkålssvamp 25 120
Blåmusseron  25 40
Fårticka      
Granblodriska    
Goliatmusseron      
Kantarell 40 100
Kantarell sort.      
Kantarell små 60 120
Karl-Johan 1  
Karl-Johan 2      
Karl-Johan 3      
Kungschampinjon      
Kantkremla      
Mandelriska      
Mix sopp 1    
Mix sopp 2      
Rimskivling 1    
Rimskivling 2
Russola mix 1
Sotvaxing    
Rödgul trumpetsvamp 10 40
Svart trumpetsvamp 20 120
Trattkantarell 15 90
Mix vilda champinjoner

 

Pepparriska 1    
Skogsriska 1  
Skäggriska 1