Vi tror att skogssvamp ligger i tiden då närodlat och ekologiskt växer så det knakar, vad är naturligare än skogens egna produkter?

Liten historia/Om oss och svampen

Wermlands Skogsförråd AB grundades 1995 av Ola Hultman.  Handel med skogssvamp är och har alltid varit företagets huvudnäring. All svamp köps in från privatpersoner och hanteras av kunnig personal.

Ola

Till skillnad från många ”företag” med samma grundidé vill vi också att:

Skogens guld ska hanteras efter sin liknelse och inte som potatis. För att uppnå bästa möjliga kvalité och hållbarhet krävs kunniga och motiverade svampplockare samt en driftig organisation med hjärta för svamp.

2013 tog företaget ett stort kliv framåt genom att köpa in ett stort antal arter som ingen tidigare försökt sig på. Intresset var över förväntan till en början. Alla ville prova. Sen visade det sig tyvärr vad vi egentligen redan visste. De flesta Svenska kockar vet inte vad de ska göra med vanliga matsvampar som den läckra Rimskivlingen, den söta Sotvaxingen, den mustiga Sandsoppen, de färgglada Kremlorna eller de älskade blodriskorna. Till och med den i Frankrike högt skattade Bleka taggsvampen som vi hade en fantastisk säsong för, både volyms- och kvalitetsmässigt gick plötsligt trögt. Så småningom stabiliserade sig dock det hela och varje art fann sin marknad, om än med långt lägre volymer än vad våra skogar producerade. De färgglada kremlorna blev mycket populära i Holland, Taggsvamparna letade sig till Frankrike och Sandsoppen togs upp av några krogar i London.

Vi får vara nöjda med att vår inköpsorganisation höll måttet och att det ser ut som att trenderna är med oss. Svenska kockar och matentusiaster i största allmänhet, ni borde lära er mer om alla läckra svampar från våra fantastiska skogar!
Den goda tillgången på alla kommersiellt udda arter gjorde också att vi torkade stora mängder. Det blev startskottet för en ny nisch i företaget och idag lagerför vi 10-12 olika arter i förpackningar för butik och för storkök.

Rättvis handel

Vi står för en rättvis handel

Rättvis handel för Wermlands Skogsförråd är:

  • Alla våra leverantörer är privatpersoner, oavsett nationalitet. Den Svenska slavhandeln tar vi bestämt avstånd från.
  • Den som har plockat svamp är inte kontrakterad av oss utan väljer själv på en fri marknad var hen vill sälja.
  • Wermlands Skogsförråd AB registrerar all verksamhet i ett affärssystem godkänt av skatteverket vilket gör att vi inte bara gör en schysst affär med plockaren, utan även att vi blir en trygg samarbetspartner med grossister i Sverige och Europa.

Har du hört talas om den pågående slavhandeln inom bärbranschen? Detta sker numera även i svampbranschen. Företag lurar hit fattiga människor och får dem att tro att de ska tjäna stora pengar här i Sverige. Det ställs orimliga krav på plockarna och lönen är milt uttryckt låg.

Många åker hem med skulder medan Svenska företag skor sig. I dagens Sverige borde inte detta kunna ske, men företag lyckas kringgå lagar och regler varje år. Obehagligt är också att dessa företag, genom att låta varorna byta ägare ett par gånger, lyckas sälja svampen till butiker och grossister runt om i Sverige. Som kund i butik ser du bara två lådor med svamp, en billig och en dyrare, vilken väljer du? Faktum är att Wsf ibland betalar sina plockare mer än vad du betalar för den billiga svampen i butik.

Vanligt flöde för svampen är; plockare säljer till uppköpare, uppköpare till grossist, grossist till butik och butik till konsument. Hur kan då den billiga svampen kosta mindre för dig som konsument än för oss uppköpare som kommer först i ledet? Svaret är ganska enkelt, plockaren får nästan inget betalt. Kan företagen då också komma undan skatt och andra plikter ett företag har, blir ju såklart svampen ännu billigare.

Dagens Sverige borde det inte se ut så här. Det är alltså värt en tanke nästa gång man är i affären. Billigare är inte alltid bäst.

Vargens betydelse

Canis lupus – Wermlands landsskapsdjur – Vargen

För oss är den också en symbol för urkraft, mångfald och genuin kost.

För vår och allas framtid så krävs att vi gemensamt strävar mot en hållbar natur. Vi lever i ett kretslopp där allt är beroende av varandra så som älgar, vargar, träd och svampar!

Varg hemsida