Om vår prissättning på svamp och bär
Wermlands Skogsförråd AB är i stora delar av Europa erkända som världsledande för kvalitet på skogssvamp. För bärens del har vi ännu inte nått någon större marknad men vill ändå jobba långsiktigt på samma vis som med svampen.
Kvalitetstänket medför att vi i genomsnitt över en säsong också har, kanske världens högsta plockarpriser för både bär och svamp. Detta tycker vi är värt att vårda.
Ordet kvalitet kan stå för många saker men här handlar det om sådant som leder till livsmedelssäkerhet, hållbarhet och synintryck. Det är dessa kriterier som ger bra totalekonomi i alla handelsled, och det börjar med priset till den som plockat.
Vi som köper är väl införstådda med att det kan ta längre tid att skörda om kvalitetskraven är höga så vi försöker fokusera på detaljer som ger bra resultat med liten arbetsinsats. Vi har också ett bonussystem avsett att belöna den plockare som tar till sig och förstår vad som är eftersträvansvärt. Se mera i tipsrutan nedan.
Att kvalitet är en bedömningsfråga kommer vi inte ifrån men vi jobbar löpande med att samordna alla våra inköpare så att bedömningar sker så likartat som möjligt. Wermlands Skogsförråd är helt beroende av alla som plockar och levererar och vi är väl medvetna om vikten av ert förtroende för oss. Bland allt vi lärt oss under 25 verksamhetsår kan nämnas att vi inte kan tillgodose alla plockares krav på oss som köpare, men vi kan sätta ramar för vårt agerande med målsättningen att vi ska uppfattas som konsekventa, rättvisa, högpresterande (bra priser) och professionella.
Vad är det då som leder till höga priser?
Först ska sägas att marknadsläget både i Sverige och Europa har stor betydelse – tillgång och efterfrågan.
Oavsett marknadsläge så kan vi påverka dagspriset.
Livsmedelssäkerhet betalar vi inget extra för. Den tar vi för given. Varan får inte vara skämd eller hinna bli skämd innan den når slutkund eftersom det kan orsaka svår matförgiftning. Det får heller inte förekomma inblandning av arter som inte hör hemma i sortimentet. T.ex. finns det risker med giftiga svamparter.
Ekonomiskt handlar det främst om hållbarhet. Alla handelsled kan med mindre risk begära ett rimligt pris om man är trygg med hållbarheten. Det omvända ligger givetvis i när man i panik säljer till lågt pris inför risken att varan ruttnar bort.
Det handlar också mycket om synintryck. Alla led i handeln har lättare för att öppna plånboken om varan ger ett positivt intryck.
Grundpriset
För att betala ut grundpriset krävs att livsmedelskvalitet och rensningsgrad är tillräcklig för att vi ska kunna sälja varan vidare.
Om varan brister för mycket i rensningsgrad eller hållbarhet (kort datum) så är vår grundinställning ”Nej tack”. Vi är i första hand inte ute efter att få köpa varan billigare. Undantag kan förekomma om vi för dagen råkar ha efterfrågan på lågprisvara.
Andra kriterier som leder till ”Nej tack” kan vara inblandning av fel art i sortimentet. Här är det dels noga vid svampinköp eftersom det finns giftiga svampar och för att även om en oidentifierad art inte alltid är giftig så vore det mycket oprofessionellt av oss att sälja vidare en svampart med främmande inblandning.
För bärens del finns inga kända farliga förväxlingar men det ger ändå ett oprofessionellt intryck om det till exempel förekommer odon i blåbären.
Bonus
Bonus läggs på kilopriset när vi bedömer att varan håller en högre kvalitet än grundkravet.
Här jobbar vi hårt för att det enbart ska handla om den typ av kvalitet som ger ett högt handelsvärde i alla led.
I någon mån kan vi låta oss påverkas av andra kriterier än livsmedelskvalitet. Det kan då handla om lojalitet mot oss eller visat avståndstagande mot den svarthandel som över tid förstör vår marknad genom att hålla priserna nere.
Tips för att få bonus på kilopriset
- Hållbarhet. Här handlar det i grunden om tid från plockning till leverans, temperaturen under resans gång samt det lite svårare momentet; att plocka och hantera så pass varsamt att det inte blir skador på bären/svamparna.
- Undvik förvaring/transport i varm bil.
- Håll korgen/hinken så långt möjligt i skugga under plockningen.
- Plocka absolut inte i ett mjukt emballage som t.ex. en kasse. Dels blir det för dålig luftväxling och dels kan det bli klämskador. Även om klämskadorna inte genast syns så kan du vara säker på att hållbarheten/värdet förminskas.
- Ta inte i svampen mer än nödvändigt. Att rensa svampen i efterhand sänker hållbarheten kraftigt. Särskilt om du rensar i en miljö varmare än 3-4 plusgrader.
- Grovrensa i skogen. Det räcker. Vinsten i att du då förkortar tiden från plockning till leverans och nedkylning är så stor att vi kan acceptera något barr, löv och grässtrå. Jord och sand är dock inte acceptabelt men rotskär man direkt vid plockning så blir det inget problem.
- Hygien. En lång varm sommardag händer det nog att händerna blir lite svettiga. Vid sidan av att dissa plastkassen är det kanske på denna punkt det finns mest att vinna i svampkvalitet. De bruna bakteriefläckar som nämns ovan får nämligen en extra boost av den näring och värme en svettig och smutsig hand bidrar med. Men det finns en enkel o billig lösning; Våra mest erfarna plockare tar varje tillfälle att torka av händerna i våt vitmossa! Använd dig av detta trick ihop med övriga knep som beskrivs här så är du troligen nära att kamma hem maxbonus. Vill du dra hygienen till sin spets? Innan vitmossan, repa av lite löv från en björk, krossa löven i händerna och gnid in saften. Björklöv innehåller nämligen de förnämliga tvålämnena saponiner. Avsluta med vitmossan och du blir superfräsch. Denna behandling ger även en skön känsla i ansiktet, eller varför inte vart som helst på kroppen.
- ”Tvätta” absolut inte svampen i vatten. Att blöta svampen efter plockning sänker hållbarheten och därmed värdet i kronor.
- En luftig korg är bäst att plocka i. Många föredrar av praktiska skäl en kasse. Det funkar ypperlighet om svampen ska anrättas vid hemkomst, men som handelsvara blir den mindre intressant.
- Synintryck
Om du plockar t.ex. kantareller orensat så vill det gärna bli jord o smuts på svamparna vilket ger ett negativt synintryck. Rotskär direkt vid plockning. Om svampar i allmänhet och kantarell med några flera i synnerhet hanteras vårdslöst på något vis så blir de kantstötta. Detta kan vara svårt att se i ett tidigt stadie men skadan kan liknas vid ett kantstött äpple så tillvida att det blir en inkörsport för nedbrytningsbakterier. Med tiden ser man hur svampen blir brunfläckig. På t.ex. Blek taggsvamp ser man nästan genast det bruna eftersom den annars är närmast vit. På kantarell är det svårare då den bruna nyansen i ett tidigt stadie är svår att skilja från det naturligt gula. Efter några dagars förvaring mörknar fläckarna, svampen börjar se oaptitlig ut och i nästa stadie finns risk för matförgiftning. Vanligt är också att kantarellen blir brun på foten. Det uppstår om du klämmer det minsta, eller om du håller i den för länge, kanske med en varm o smutsig hand. Apropå inkörsport för röta, med en slö kniv får du en klämskada i snittet som bakterier gillar. Troligen behöver du också hålla i svampen hårt när du skär med slö kniv. En rakbladsvass kniv är underbart att jobba med och du får ett snitt i svampen så snyggt att en inköpare kan bli tårögd! För att inte tala om kocken hos någon av våra kunder med stjärnor i Michelin-guiden…