Svamp & Bär

Plocka svamp & sälja svamp.

Pickinginstructions and prices in English

Wermlands Skogsförråd köper endast svamp plockad av privatpersoner. 

Vem som helst kan plocka och hitta svamp. Och när du tycker att frysen är full, varför inte passa på att tjäna en slant? Till oss kommer människor och säljer färsksvamp  varje dag under säsong, och oavsett om man plockat lite, mycket, många sorter eller bara en sort så är man välkommen hit. Ta med dig körkortet/passet för få ett leverantörsnummer så ska vi göra vårt bästa för att få dig att förstå vad vi förväntar oss av dig som levererar till oss. Kom igen, det blir kul!

Läs gärna igenom plockarinstruktionerna innan du beger dig ut i skogen.

Hur mycket svamp och bär får jag sälja innan jag måste betala skatt


Plocka svamp
Träd & Himmel 
Skogens inverkan på ditt välbefinnande

Skogens inverkan på ditt välbefinnande.

Att tillbringa tid i naturen, speciellt när man plockar svamp och bär, är inte bara en trevlig sysselsättning utan också en hälsosam aktivitet för både kropp och själ. När vi ger oss ut i skogen och utforskar dess underverk, upplever vi en mängd fysiska och psykiska fördelar.

För det första ger själva promenaden eller vandringen genom skogen en naturlig motion för kroppen. Att gå i ojämn terräng aktiverar olika muskelgrupper och ökar blodcirkulationen. Genom att röra på oss ökar vi också vår metabolism och förbättrar vår kondition. Den fysiska aktiviteten frigör endorfiner i hjärnan, vilket är kroppens naturliga smärtlindrare och humörhöjare. Dessa kemikalier, som produceras av hjärnan, ger en känsla av välbefinnande och lycka, vilket ger oss en naturligt lyft och minskar stressnivåerna.

När vi letar efter svamp och bär, engagerar vi våra sinnen fullständigt. Vi letar efter former och färger, känner nya dofter och lyssnar på ljuden runt oss. Denna form av mindfulness eller medveten närvaro är välgörande för vårt mentala välbefinnande. Att vara närvarande i nuet och fokusera på de små detaljerna i naturen kan minska ångest och stress, samtidigt som det ökar vår känsla av lugn och frid.


Dessutom har forskning visat att vistelse i skogen kan sänka blodtrycket och minska nivåerna av kortisol, det så kallade stresshormonet, i kroppen. Den lugnande miljön i skogen, med sina gröna träd och lugnande ljud från fåglar och vind, har en avslappnande effekt på vårt nervsystem och bidrar till att främja känslan av ro och harmoni.

Att plocka svamp och bär är också en form av näring för både kroppen och sinnet. Många svampar och bär är rika på näringsämnen och antioxidanter som är bra för vår hälsa. Genom att äta dem tillför vi vår kropp viktiga vitaminer och mineraler som stärker vårt immunsystem och främjar en god hälsa.

Sammanfattningsvis är en dag i skogen, där man plockar svamp och bär, en komplett upplevelse för kroppen och sinnet. Den fysiska aktiviteten ger oss motion och frigör endorfiner som ökar vårt välbefinnande. Samtidigt ger närvaron i naturen oss en känsla av lugn och frid, och vi får njuta av dess skönhet och generositet genom att plocka och äta dess gåvor.

Att spendera tid utomhus på detta sätt är en påminnelse om naturens helande kraft och dess förmåga att läka och återställa både kroppen och själen. Denna aktivitet har inte heller någon åldersgräns, utan passar de flesta som är intresserade av att lära sig plocka och hitta skogens underverk.

Genom att ge sig ut har man chansen att få se vilda djur, en vacker solnedgång eller bara helt enkelt få en stressfri dag i skogen som man sedan kan minnas och gå tillbaka till i sinnet på en hektisk dag på jobbet. Och när du känner dig nöjd, kan du antingen ta med din skörd hem och njuta av den där. Eller så kommer du hit till oss och säljer, så kan du köpa en pizza för pengarna på vägen hem!