Wermlands Skogsförråd köper svamp och bär direkt från privatpersoner och har därför högst möjliga kontroll av egna produkter.
Läs här för mer information ”Svamp & Bär”
Fårtickan lyser med sin frånvaro i Skåne men växer lyckligtvis i rikliga mängder i större delen av landet. Med sin fasta konsistens är fårtickan ett fantastiskt alternativ till kött och bara fantasin sätter gränser för hur den kan tillagas. Mest känd är den kanske som tryffelersättning i leverpastej.
Den färska svampen är grå-vit med gula fläckar men färgas gul vid tillagning utom då man använder gjutjärnspannor. Svampen reagerar då med järnet i pannan och blir kolsvart. Smaken påverkas inte men det kan vara bra att tänka på om man vill ha en ljus anrättning. Prova att byta ut köttet mot fårticka i dina vanliga rätter och laga matiga och läckra vegetariska varianter på Stroganoff, vegetariska biffar, pyttipanna och grytor. Jag lovar att du inte kommer bli besviken.
/Johnny Carlsson
Blötläggning, grundtips. Koka upp vatten eller vin med svampen, direkt i en stekpanna. 2-3 dl vätska / 10 gram svamp. Låt vätskan koka in under omrörning.
Man kan också, i syfte att låta smaker utvecklas, experimentera med olika blötläggningstider i olika temperaturer. I kemiskt perspektiv är svampar mycket komplexa och klart är att diverse reaktioner sker både vid blötläggning och tillagning.
Du kan också smula ner svampen direkt i såsen som en krydda, glöm dock inte att svampen fortfarande bör tillagas minst 15 min.
Svampen vinner på att sedan fräsas i smör eller en blandning av smör, olja, salt o peppar.
Nu är svampen klar för valfri användning. Den passar utmärkt till soppa, toast, köttgryta, stuvningar, pastasås och buljonger.
Var försiktig med mängden svamp då den är hårdsmält och ovana magar kan vara känsliga.
Svamp ska tillagas väl. Grundregel minst 15 min.
Räkna 2–5 gram svamp/person. Ofta uppnår man bästa balans mellan smaker med den mindre mängden, men 3 gram per person tycker vi passar de flesta rätter.
Förvaring & hållbarhet. Färger bleknar vid ljus förvaring men det saknar betydelse eftersom samma blekning sker vid tillagning. För smak och duglighet, räkna med minst 10 år i torrförvaring. Förvarar du mörkt och något svalt så ter sig svampen för våra sinnen opåverkad efter minst 15 år. Ev. förändring i näringsvärde är dock inte utredd.
1 kg torkat motsvarar ca 11kg färsk svamp