Karl-Johan 7-12mm 0,4 lit 60g

229,00 kr

Wermlands Skogsförråd köper svamp och bär direkt från privatpersoner och har därför högst möjliga kontroll av egna produkter.

Läs här för mer information ”Svamp & Bär”

Karl-johan eller stensopp som den egentligen heter är kungen av svampar enligt många. Lycka är att få syn på årets första Karl Johan i skogen. Knubbig, fast och lockande står den där och man vet att finns det en så kan det finnas fler…

Stensoppen är allmän i både barr och lövskogar och har flera nära släktingar med samma läckra smak. Svampen känns igen på sin välvda hatt i ljusbrun till mörkbrun färg. I fuktigt väder blir hatten lite klibbig men torkar snabbt. Foten är vit till ljusbrun med ett vitt ådernät som tydligast syns närmast hatten. Som alla andra soppar kännetecknas Karl Johan av att den har ett porlager under hatten istället för skivor eller åsar. Porlagret är vitt och ätligt på unga fasta exemplar men bör tas bort när det börjat mjukna och skifta i gult eller gulgrönt på äldre fruktkroppar. Smaken är mild och nötlik och doften som sprids vid torkning och tillagning är förförisk.

Karl Johan är underbart god att steka i skivor eller servera i krämiga soppor, såser och stuvningar. I Italien höjs karl Johan till skyarna och den avnjuts ofta i en krämig risotto. Prova även att servera Karl Johan till kaffet. Jo du läste rätt! Smula torkad Karl Johan i degen och baka ljuvligt läckra drömmar som gästerna kommer prata om långt efter kaffet är uppdrucket. Receptet hittar du efter varmrätterna för först vill vi bjuda på ett par läckra förslag till middagar. Vad sägs om risotto eller chicken a`la king?

/Johnny Carlsson

Blötläggning, grundtips. Koka upp vatten eller vin med svampen, direkt i en stekpanna. 2-3 dl vätska / 10 gram svamp. Låt vätskan koka in under omrörning.

Man kan också, i syfte att låta smaker utvecklas, experimentera med olika blötläggningstider i olika temperaturer.  I kemiskt perspektiv är svampar mycket komplexa och klart är att diverse reaktioner sker både vid blötläggning och tillagning.

Du kan också smula ner svampen direkt i såsen som en krydda, glöm dock inte att svampen fortfarande bör tillagas minst 15 min.

Svampen vinner på att sedan fräsas i smör eller en blandning av smör, olja, salt o peppar.

Nu är svampen klar för valfri användning. Den passar utmärkt till soppa, toast, köttgryta, stuvningar, pastasås och buljonger.

Var försiktig med mängden svamp då den är hårdsmält och ovana magar kan vara känsliga.

Svamp ska tillagas väl. Grundregel minst 15 min.

Räkna 2–5 gram svamp/person. Ofta uppnår man bästa balans mellan smaker med den mindre mängden, men 3 gram per person tycker vi passar de flesta rätter.

Förvaring & hållbarhet. Färger bleknar vid ljus förvaring men det saknar betydelse eftersom samma blekning sker vid tillagning.  För smak och duglighet, räkna med minst 10 år i torrförvaring. Förvarar du mörkt och något svalt så ter sig svampen för våra sinnen opåverkad efter minst 15 år. Ev. förändring i näringsvärde är dock inte utredd.

1 kg torkat motsvarar ca 11kg färsk svamp

Artikelnr: KJ5,60G Kategorier: , ,

Beskrivning

Johnny´s chicken a´la king på karl-johan från Wermlands Skogsförråd

Kungen av kycklingrätter kräver nästan kungen av svampar men den här rätten blir fantastiskt god även med odlade champinjoner. Det här är en av min barndoms favoriträtter. Mamma lagade den alltid på kokt höna med köpta champinjoner och den smakrika buljongen reddes med vispgrädde. Här får ni min version av ”Kingen” på kyckling med stensopp som får det att vattnas i munnen medan jag skriver receptet.

Ingredienser 4 portioner:

  • 1,5 kg kycklinglår med ben
  • 200 gram grovt hackad färsk stensopp eller 18 gram torkad från Wermlands Skogsförråd plus 3 dl vatten
  • Smör till stekning
  • 1 charlottenlök, finhackad
  • 4 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • ¾ dl vetemjöl + 2 dl vatten till redning
  • 2 små paprikor, 1 röd och 1 grön skuren i små tärningar
  • Salt och peppar

Så här gör du:

Stek den färska svampen lääääänge! Låt den vätska sig ordentligt och sedan svettas i smör på låg värme i minst 15 minuter, snåla inte på smöret.  Torkad svamp får sjuda med vatten och smör till den absorberat vätskan. Stek sen som vanligt.

Bryn kycklingdelarna separat, gärna i en stor järngryta som rymmer alla ingredienser.

Salta och peppra och tillsätt sedan stekt svamp samt lök. Löken ska bli mjuk och genomskinlig men får inte brynas så ta det varsamt med värmen.

Tillsätt vatten och grädde och låt puttra sakta under lock i 30-40 minuter eller till kycklingen är mör och släpper från benen utan att vara rosa i färgen.

Tillsätt den hackade paprikan samt redningen och låt rätten sjuda i ytterligare 5 minuter.

Smaka av med mer kryddor om det behövs och servera med kokt ris och en fräsch sallad.

Tips: Gör några dl extra av såsen och servera till pasta med kallskuret eller skaldjur dagen efter.

 

Johnny´s karl-johan drömmar

För dig som verkligen vill överaska dina gäster kan jag varmt rekommendera något som inte bara låter galet utan faktiskt ÄR fullständigt galet. Frasiga Karl Johandrömmar är galet goda! Bjud dina gäster på underbara hembakade kakor med torkad svamp och låt dem försöka gissa vad de äter. Variera gärna dina drömmar och baka dem på torkad sotvaxing.
Det här behöver du till 20 kakor:

  • 75 g smör
  • 1 ¼ dl socker
  • ½ dl rapsolja
  • 2 msk finkrossad torkad karl Johan eller sotvaxing från Wermlands Skogsförråd
  • ½ tsk hjorthornsalt

 

Så här gör du:

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt oljan under omrörning. Tillsätt svampen. Blanda mjöl och hjorthornssalt och rör ned med resten.

Låt degen vila i kylskåp i ca 30 min.

Sätt ugnen på 150 C.

Forma runda bollar och grädda i ugnen i ca 20 min

 

Johnny´s risotto med Karl-Johan från Wermlands Skogsförråd

Ingredienser 4 portioner:

  • 200 g färsk eller 18 gram torkad Karl Johan från Wermlands Skogsförråd + 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 50 gram smör
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1/2 vitlöksklyfta, finhackad
  • 3 dl arborioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 – 1 1/2 liter varm kycklingbuljong
  • 2 dl finriven parmesanost
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk basilika

Så här gör du: Använd en tjockbottnad gryta. Fräs färsk svamp i olivolja och smör på medelvärme tills den fått fin ljust gyllene färg, ca 10-15 minuter. Torkad svamp får sjuda sakta i vatten med olja och smör till vattnet avdunstat, fortsätt sedan fräsa till svampen är gyllene och väldoftande. Tillsätt lök, vitlök och ris. Sänk värmen och fräs ytterligare någon minut utan att löken tar färg. Häll på vinet och låt det koka in. Späd sedan med varm buljong, lite i taget och låt risotton sjuda under ständig omrörning i ca 20 minuter. Riset skall ha en liten kärna och risotton skall vara ganska blöt och krämig.

Ta bort grytan från plattan och rör i parmesanosten. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med basilikablad och servera genast med ett gott bröd, lite kallskuret och en god olivolja att ringla över risotton.