Rödgul trumpet osorterad 3,0 lit 150g

459,00 kr

Wermlands Skogsförråd köper svamp och bär direkt från privatpersoner och har därför högst möjliga kontroll av egna produkter.

Läs här för mer information ”Svamp & Bär”

FÖRGYLL BRUNCHEN MED EN FLUFFIG DUBBEL OMELETT FYLLD MED STUVNING..

"Bäbisar"
Den rödgula trumpetsvampen är lik trattkantarellen till utseendet men skiljer sig något i smak. Jag serverar gärna rödgul trumpetsvamp till ljust kött och fågel eller som ett elegant tillbehör till fisk och grönsaksrätter medan jag gärna serverar trattkantareller till mörkare kött och vilträtter. Rödgul trumpetsvamp är så elegant och mångsidig att jag väljer att inte bjuda på ett färdigt recept. Istället får ni lite inspiration till olika rätter och ett grundrecept på sås och stuvning som kan varieras i det oändliga. Lek med tillbehören, sätt er egen prägel på rätterna, utforska och njut

Fyll några läckert spröda krustader eller smördegsbakelser med en stuvning på rödgul trumpetsvamp och servera med tunna skivor av gravad lax.

Toppa lättkokt sparris med krämig stuvning och gratinera med lite riven ost. Servera rätten till stekt fisk med dillkokt nypotatis eller njut av den som en lätt förrätt med parmaskinka, oliver och en fräsch sallad
Njut av en läckert smörig gräddsås med vitt vin och fiskfond till kokt torsk toppad med smörstekt rödgul trumpetsvamp

Förgyll brunchen med en fluffig dubbel omelett fylld med stuvning eller unna dig ett par läckra ostgratinerade crêpes till nattamaten.

Flambera den stekta svampen i ett par matskedar cognac med några grönpepparkorn innan buljong och grädde tillsätts och laga en sås med djup och hetta till stekt och grillat kött och fågel. En tesked dijonsenap eller två ger extra djup i grönpepparsås men var försiktig med mängden på både senap och grönpeppar, det är svampen som ska framträda tydligast

/Johnny Carlsson

Blötläggning, grundtips. Koka upp vatten eller vin med svampen, direkt i en stekpanna. 2-3 dl vätska / 10 gram svamp. Låt vätskan koka in under omrörning.

Man kan också, i syfte att låta smaker utvecklas, experimentera med olika blötläggningstider i olika temperaturer.  I kemiskt perspektiv är svampar mycket komplexa och klart är att diverse reaktioner sker både vid blötläggning och tillagning.

Du kan också smula ner svampen direkt i såsen som en krydda, glöm dock inte att svampen fortfarande bör tillagas minst 15 min.

Svampen vinner på att sedan fräsas i smör eller en blandning av smör, olja, salt o peppar.

Nu är svampen klar för valfri användning. Den passar utmärkt till soppa, toast, köttgryta, stuvningar, pastasås och buljonger.

Var försiktig med mängden svamp då den är hårdsmält och ovana magar kan vara känsliga.

Svamp ska tillagas väl. Grundregel minst 15 min.

Räkna 2–5 gram svamp/person. Ofta uppnår man bästa balans mellan smaker med den mindre mängden, men 3 gram per person tycker vi passar de flesta rätter.

Förvaring & hållbarhet. Färger bleknar vid ljus förvaring men det saknar betydelse eftersom samma blekning sker vid tillagning.  För smak och duglighet, räkna med minst 10 år i torrförvaring. Förvarar du mörkt och något svalt så ter sig svampen för våra sinnen opåverkad efter minst 15 år. Ev. förändring i näringsvärde är dock inte utredd.

1 kg torkat motsvarar ca 11kg färsk svamp

Artikelnr: RT5,150G Kategorier: , ,

Beskrivning

Johnny´s svampsås/stuvning med rödgul trumpetsvamp från Wermlands Skogsförråd

4 portioner

  • 200 gram färsk eller 18 gram torkad rödgul trumpetsvamp från Wermlands Skogsförråd + 2 dl vatten
  • 2 msk smör
  • (Ev. en msk finhackad schalottenlök)
  • 3 dl god buljong t.ex. ox, höns, kalv, fisk eller grönsaksbuljong efter personlig smak och vad såsen ska serveras till.
  • 2 dl vispgrädde
  • lite mjöl till redning
  • Salt och peppar efter smak

Så här gör du:

Fräs färsk svamp i smör på medelvärme tills den fått fin ljust gyllene färg, ca 10-15 minuter. Torkad svamp får sjuda sakta i vatten och smör till vattnet avdunstat, fortsätt sedan fräsa till svampen är gyllene och väldoftande. Tillsätt buljong och grädde och låt stuvningen puttra på svag värme till den tjocknar. Red ev. med lite mjöl om du vill ha en tjockare stuvning, låt puttra ytterligare några minuter och smaka av med salt och peppar.

Tips

Om man vill ha lök eller inte i svampsås är en fråga om personligt tycke och smak. Personligen undviker jag det oftast men rekommenderar schalottenlök för den som tycker om att ha lök i såsen. Sänk värmen och tillsätt en matsked finhackad lök när svampen är färdig stekt. Löken ska bara bli mjuk utan att få färg för att inte ge en skarp bismak. Låt löken svettas några minuter till den är genomskinlig och mjuk innan vätskan tillsätts.