Svamphusets stolthet! 
Ostronskivlingen växer vild i stora delar av världen och är en av de mest lättodlade svamparterna. I Sverige är den allmän i lövskogar och hittas ofta på skadade eller döda träd under senhösten och vintern. Då och då hittar man den även på gran. I vilt tillstånd heter den egentligen ostronmussling men har fått handelsnamnet ostronskivling.
Med ett Svamphus odlar du enkelt din egen ostronskivling. Blanda bara de medföljande ingredienserna halmpellets och svampmycel, tillsätt vatten och förundras hur det växer. Redan efter några veckor kan du skörda pinfärsk svamp och njuta av läckra rätter. Efter skörd kan din odling planteras ut för fler skördar under kommande år. Svamphus och andra spännande svampodlingar beställer du på www.svamphuset.com
Svampen är fast och fin i konsistensen och krymper inte så mycket som många andra svampar gör vid tillagning. Välstekt ostronskivling är en delikatess som förgyller den enklaste rätt. En nypa salt och peppar är allt som behövs för att locka fram en kraftig aromatisk smak och knapersteker man den i tunna strimlor får den en smak som påminner om bacon. Jag serverar den gärna just så, knaperstekt på en rostad macka eller som ett tillbehör till kött, fågel, fisk och grönsaksrätter. Knaperstekt ostronskivling med äggröra är ett perfekt vegetariskt alternativ till bacon och som fyllning i välkryddade vegetariska kroppkakor är den fantastiskt god. Min personliga favoriträtt med ostronskivling är dock Tom kha gai, en smakrik thailändsk soppa. Recepten på soppan och kroppkakorna? De kommer här!
/Johnny Carlsson
Recept:
Kroppkakor med knaperstekt ostronskivling
Johnny´s Kroppkakor med knaperstekt ostronskivling från Svamphuset
Varje inbiten kroppkaksälskare har sitt favoritrecept vare sig det är öländska eller småländska läckerheter man föredrar och inget annat är gott nog!
Här sticker jag ut hakan och utmanar med svampfyllda kroppkakor
Grundreceptet på kroppkakan har jag valt att göra på öländskt manér med både kokt och rå potatis för det är min favorit men prova med småländska på enbart kokt potatis om du föredrar det.
8 portioner (gör en rejäl sats när du ändå står vid spisen)
- Ingredienser till fyllningen:
- 500 gram färsk ostronskivling i tärningar (1*1 cm)
- ½ dl neutral rapsolja
- 2 msk smör
- 1 stor gul lök, finhackad
- 1-2 msk kryddpeppar + salt efter smak.
- Ingredienser till potatisdegen:
- 2 kg rå oskalad potatis av mjölig sort som bintje eller asterix
- 400 g kokt, kall skalad mjölig potatis
- 2 dl vetemjöl
- ½-1 msk salt
- Mjöl till utbakning
Så här gör du:
Stek svampen väl i olja och smör till den får fin färg och börjar bli lite frasig.
Sänk värmen och tillsätt kryddor och finhackad lök som får fräsa med till löken är mjuk och genomskinlig men inte fått färg. Låt fyllningen svalna i en skål medan degen förbereds.
Skala och finriv den råa potatisen. Låt vätskan rinna av i ett durkslag över en skål och pressa sedan ur vätskan ordentligt i en handduk.
Pressa den kokta potatisen med en potatispress, blanda den med den råa potatisen, vetemjölet och saltet till en fast och smidig deg.
Koka upp lättsaltat vatten i en eller flera stora kastruller. Forma degen till 3 rullar som delas i 10 bitar vardera, forma bitarna till bollar och gör en grop som fylls med svamp. Nyp ihop kroppkakorna ordentligt och låt sjuda i vattnet i 45-60 minuter. Koka i omgångar om du inte har kastruller så det räcker. Servera varma med rårörda lingon, skirat smör och/eller tunn vispgrädde. Eller du…
När vi ändå brutit mot traditionerna, varför inte prova ett kantarell smör som tillbehör?
Tips 1: Överblivna kroppkakor är fantastiskt goda att steka som dom är eller baconlinda och lägga på grillen eller steka dagen efter. Fäst gärna baconet med okokt spagetti, när kroppkakan är genomvarm är spagettin mjuk på insidan och du kan äta utan risk att sätta tänderna i en kvarglömd tandpetare.
Tips 2: Låt kokvattnet kallna och häll av en del av det, baka sen ett saftigt och gott bröd på det simmiga spadet från botten av grytan.
Tips 3: Vill man prompt ha kroppkakor med fläskfyllning så lovar jag att ett lass knaperstekt ostronskivling är ett fantastiskt tillbehör och glöm inte lingonen!
Skriv ut
Tom kha gai
Johnny´s Tom kha gai med ostronskivling från Svamphuset
Ingredienser 4 portioner:
- 400 gram strimlad ostronskivling
- 3 msk rapsolja
- I rödlök, grovt hackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 5 dl kycklingbuljong (eller vatten och en buljongtärning)
- I burk kokosmjölk
- 3 cm galangalrot, skivad.
- 1 st. citrongräs
- 3 st. Kaffirlimeblad eller rivet skal av ½ limefrukt
- 1-2 msk fisksås
- 1 tsk socker
- 2-3 msk limejuice
- Färsk röd finhackad chili efter smak
- 300 g kycklingfiléer, strimlad
- 2-3 msk hackade korianderblad till dekoration
Så här gör du:
- Stek den strimlade svampen i en tjockbottnad gryta till den fått fin färg.
- Sänk värmen och tillsätt hackad röd lök som får fräsa till den är genomskinlig utan att få färg, tillsätt vitlök på slutet.
- Övriga ingredienser utom kyckling och koriander tillsätts och får koka upp. Låt sjuda i 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås.
- Tillsätt strimlad kyckling och låt soppan sjuda några minuter till kycklingen är färdig.
- Dekorera med korianderblad och servera rykande het. Jag tycker det är gott att servera soppan med basmatiris som läggs i soppan vid serveringen men traditionellt hör ris inte till rätten.
Tom kha betyder galangal och gai betyder kyckling på thai . Galangalrot ger rätten en karakteristisk smak men kan ersättas med ingefära om det inte går att hitta den i affären. Variera gärna smaken genom att tillsätta lite röd eller grön currypasta efter tycke och smak men var försiktig, den kan vara riktigt het!